ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ COVID-2019: ΤΟ Ε.ΣΥ.Δ. ΕΚΔΙΔΕΙ ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ISO/IEC 17025:2017

Η εξ αποστάσεως αξιολόγηση είναι μια δυνατότητα που έχει εισάγει στις διαδικασίας διαπίστευσης το Ε.ΣΥ.Δ. στο πλαίσιο της εναρμόνισης του Συστήματος Διαχείρισης του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO/IEC 17011:2017.

Λόγω και των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώνονται εξαιτίας της επιδημίας Covid-2019, αναμένεται να αυξηθεί η ανάγκη για αξιολογήσεις εργαστηρίων εξ αποστάσεως και το Ε.ΣΥ.Δ. επέσπευσε την έκδοση σχετικής ερμηνευτικής οδηγίας εργασίας διαπίστευσης εργαστηρίων για την εφαρμογή της εξ αποστάσεων αξιολόγησης (ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Παρακαλούμε τα Εργαστήρια και τους Διοργανωτές που έχουν διαπιστευθεί από το Ε.ΣΥ.Δ. να αναμένουν σχετική επικοινωνία από τους αρμόδιους διαχειριστές της διαπίστευσης τους.

Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στο νέο ISO/IEC 17025:2017,  είναι πιθανή η χρήση του εργαλείου της εξ αποστάσεως αξιολόγησης  αλλά πρώτα θα εξετασθεί η τροποποίηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων και για το σκοπό αυτό το Ε.ΣΥ.Δ. αναμένει σχετικές ανακοινώσεις που έχει προαναγγείλει ο ILAC.

Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Ιωάννης Σιταράς
Διευθυντής Διεύθυνσης Διαπίστευσης Εργαστηρίων

Καλλιθέα, 18.3.2020

Αναζήτηση